Cantar omologat sau neomologat metrologic

Cantar omologat sau neomologat metrologic

Gama cantarelor electronice este una vasta, existand in acest moment echipamente destinate operatiunilor de cantarire aproape pentru orice domeniu de activitate. Din acesta cauza, atunci cand cineva doreste sa achizitioneze un cantar trebuie sa stie foarte bine ceea ce isi doreste, cum ar fi capacitate maxima de cantarire, diviziunea - pasul de cantarire, suprafata platanului, conditiile in care urmeaza sa il utilizeze, daca trebuie sa aiba functii speciale cum ar fi cea de numarare - cantarele utilizata la inventarierea produselor, dar si daca trebuie sau nu sa fie un cantar omologat metrologic.

Omologarea este un detaliu foarte important in cazul unui cantar. Exista cantare care nu sunt disponibile in varianta mologata metrologic, acestea sunt destinate uzului intern, acolo unde rezultatele obtinute in urma operatiunilor de cantarire nu vor fi folosite in activitati comericiale. Pentru aceste cantare exista varaianta optarii pentru unu certificat de etalonare/calibrare care poate fi eliberat de celel mai multe ori atat de catre producator la cerere in momentul comenzii, dar poate fi realizat si local, cu un laborator de metrologie.

Ce se intampla in cazul in care urmeaza ca si cantarul achizitionat sa fie utilizat in activitati comericale. In acest caz este obligatorie omologarea cantarului. Este foarte important de stiut acest lucru inainte de a plasa comanda catre furnizor pentru ca un cantar odata livrat neomologat acesta nu mai poate fi omologat. Omologarea se poate realiza doar de catre producator. Este foarte important a nu se confunda Omologarea unui cantar cu Verificarea metrologica periodica. Verificarea metrologica periodica este cea pe care o poate face un laborator de metrologie, dar Atentie!, se poate realiza doar unui cantar omologat si nu unui cantar neomologat.

De asemenea este foarte important de stiu ca in momentul in care un cantar va fi omologat metrologic, de cele mai multe ori performantele acestuia (in principal in cazul diviziunii - pasului de cantarire) vor scadea, cantarul nu va mai fi asa de precis datorita faptului ca specificatiile acestuia trebuie aliniate stadardului metrologic conform caruia este omologat.

Toate comentariile

Scrie un comentariu

Produse adaugate pentru comparare